Powered by blogger | Modified by
Η στήλη "επί τροχάδην" έχει προσωρινά παγώσει...

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΣΑΜΙΟΥ, ΕΣΥ...

Όταν διατυπώνονται αστείες ή γελοίες απόψεις, δε μπαίνει κανείς στον κόπο να τις αντικρούσει. Το γεγονός όμως δημιουργεί προβληματάκια. Γιατί τότε οι φωνές αυτές δυναμώνουν. Και αρχίζουν και επιβάλλονται ως λογικές. Τα παρακάτω, είναι απλώς μια υπεράσπιση της λογικής. Εκφράζουν και έναν πόθο. Να είχαμε πολιτικούς κανονικούς που να μην είναι ανόητοι. Ταυτόχρονα όμως, καταδεικνύουν το γεγονός πως αυτός ο πόθος θα μείνει απραγματοποίητος...

Γιάννης Μπουτάρης
"Η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και τίποτε άλλο, είναι κακή." Αυτό προφανώς το βασίζει στην άποψη πως γεωγραφικά η Μακεδονία δεν οριοθετείται από τα σύνορα της ελληνικής Μακεδονίας. Όμως με ποια λογική αυτή η άποψη είναι αληθής; Ας δούμε μια άλλη πρόταση...

"η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνική"

Αλλοπρόσαλλο; Αν σκεφτούμε πως εδώ και χιλιάδες χρόνια Έλληνες κυρίως ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι με τη μικρασιατική καταστροφή ξεσπιτώθηκαν, προφανώς και σημαντικό κομμάτι της Μικράς Ασίας ήταν Ελλάδα. Με Έλληνες κατοίκους και μάλιστα ελληνόφωνους. Εμ... το αν γίνεται μη ελληνόφωνοι Έλληνες να είναι Έλληνες θα το δούμε παρακάτω. Φυσικά μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, ακόμη και στο Μοναστήρι (πόλη της πρώην Vardar Banovina) Έλληνες κατοικούσαν. Επίσης, στη Νότιο Ιταλία, την αποκαλούμενη μεγάλη Ελλάδα, κατοικούν ακόμη άνθρωποι που μιλούν γκρίκα, μια ελληνική διάλεκτο. Στην Ουκρανία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μιλούσαν, μέχρι να επέμβει ο θείος Στάλιν, μια επίσης ελληνική διάλεκτο που σήμερα προσπαθούν να θυμηθούν. Για τη Νότιο Αλβανία ή αλλιώς Βόρειο Ήπειρο ας αναφέρουμε πως μόλις πριν έναν αιώνα, ελληνόφωνοι κάτοικοί της ζητούσαν να ενωθούν με την Ελλάδα. Όλοι οι προαναφερόμενοι εκτός κυρίως Ελλάδος Έλληνες, είχαν κάτι κοινό. Γνώριζαν πάντα πως είχαν ελληνική καταγωγή.

Από την άλλη, οι κάτοικοι της πρώην Vardar Banovina, έμαθαν για την υποτιθέμενη μακεδονική καταγωγή τους, από τον Τίτο. Πριν, ήταν οτιδήποτε άλλο παρά Έλληνες. Γιατί λέμε Έλληνες και όχι Μακεδόνες; Ρωτήστε τους ελλανοδίκες. Αυτό το ζήτημα είναι τελειωμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες.

Αν τώρα δεν μιλήσουμε για λαούς αλλά για γεωγραφική περιοχή, γινόμαστε από αστείοι γελοίοι για τους εξής λόγους.
1. Οι κάτοικοι της πρώην Vardar Banovina, δεν ισχυρίζονται απλά πως ζουν στην Μακεδονία αλλά πως είναι Μακεδόνες. Έμαθαν βέβαια να το ισχυρίζονται από την εξουσία τους.
2. Σύμφωνα με ποιο χάρτη η Μακεδονία καλύπτει και την πρώην Vardar Banovina; Μήπως σύμφωνα με κάποιον τόσο αρχαίο που θα έδειχνε ακόμη και τη Μασσαλία ως αθηναϊκή αποικία;

Στις τρεις προηγούμενες παραγράφους, αποδεικνύεται χωρίς καμία αμφιβολία πως αν ο ισχυρισμός του Γ. Μπουτάρη περί κακών αντιλήψεων είναι μια φορά σωστός, η αντίληψη πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνική είναι τρεις φορές σωστή. Έτσι, σε ένα υποτιθέμενο σενάριο, στο μέλλον ένα νέο κράτος Κεμαλιστών που μαζεύτηκαν μετά από διαμελισμό της γείτονος στα δυτικά παράλια να ονομάσουν το κράτος τους Ανατολική Ελλάδα. Και θα ήταν κακό να λέει κάποιος πως η Ελλάδα είναι μόνο ελληνική σύμφωνα με τον Γ. Μπουτάρη.

Αλλά αυτός ο αστείος τύπος, δε σταματά εκεί. Όταν, είπε, πας να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να δεις και τα προβλήματα του άλλου. Τέτοιου είδους προβλήματα όμως Γιαννάκη δεν λύνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Λύνονται Δίκαια.

Μετά, μίλησε για αλυτρωτικές τάσεις. Τι σχέση έχουν αγόρι μου οι αλυτρωτικές τάσεις; Σου γράφω τώρα όλα αυτά και νομίζεις πως θέλω η Ελλάδα να κατακτήσει πρώην Vardar Banovina, Βόρειο ¨Ηπειρο, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη; Από πού ακριβώς το συμπέρανες αυτό; Δηλαδή αν δε θες να μπει ο άλλος στο σπίτι σου, σημαίνει πως θες να πάρεις το δικό του; Τι είδους λογική είναι αυτή; Κυνηγάς ανεμόμυλους.

Και συνέχισε αστειότερα. "Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμα τους αλυτρωτικές τάσεις...". Μμμ... ναι, σωστή άποψη το να πάρουν ό,τι γουστάρουν αν αλλάξουν το σύνταγμα. Όπως η άποψη που ακούμε για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άσχετο λες ε; Περίμενε. Δε θα υπάρχει λέει πρόβλημα με τις μετακινήσεις οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια γιατί απαγορεύονται. Ναι, σήμερα. Αύριο οπαδοί ίσως να μετακινούνται νόμιμα. Και με τις ίδιες διαδικασίες που ζητάς σήμερα να αλλάξουν το σύνταγμα, αύριο μπορούν να το ξαναλλάξουν. Τι; Όχι; Μην το γελοιοποιήσουμε τελείως. Γεια σου Γιαννάκη, σπίρτο αναμμένο, πανέξυπνό μου. Σ' αφήνω. Πάω αλλού.

Αλέξης Τσίπρας
«δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία" σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών»

Αυτός ήταν ο πρωθυπουργός. Σωστή άποψη. Θα παραπέμψουμε στην Ανατολική Ελλάδα του κεφαλαίου Μπουτάρης παραπάνω. Σιγά μη δεν είναι απολύτως σαφές πως ένα κράτος κεμαλιστών με αυτό το όνομα δε θα διεκδικούσε ελληνική Ελλάδα... Αλέξης Τσίπρας. Το καμάρι του τόπου. Εγγύηση. Δηλώνει πριν διαπραγματευτεί πως δεν είναι κακό να χάσει. Παιδιά είναι πρωθυπουργός... Θα μου πεις κι ο Σημίτης ήταν. Ναι σόρυ, έχεις δίκιο... Α και σε σένα Αλέξη ένα συγνώμη που σε έπιασα μετά τον Γιαννάκη αλλά, ξέρεις, με νευρίασε περισσότερο.

Θεόδωρος Πάγκαλος
Αγαπημένος! Τά 'παμε ένα χεράκι σε προηγούμενη ανάρτηση. Μας είπε κομπλεξικούς για τις απόψεις που ήδη διατυπώσαμε και για τα όσα θα πούμε παρακάτω και είπε ηλίθιο τον λαό. Εντάξει αυτό δε μας αγγίζει, όσοι διαβάζουν αυτό το κείμενο δεν είναι λαός. Είναι ανώτεροι. Σαν τον Πάγκαλο. Αφού λοιπόν έβρισε το λαό, συνέχισε να τρώει μαζί του. Γεια σου ρε Θόδωρε... Είχαμε και παλαιότερα μια διαφωνιούλα εδώ ε;

Σταύρος Θεοδωράκης
Κατά την γνώμη του, η διαφωνία για το όνομα είναι παραλογισμός. Και από την πλευρά μας. Και μάλιστα, οι Βαρδαριανοί τώρα που ο εθνικοτέτοιος Ζάεφ έφυγε και μπορούν να σκεφτούν να διώξουν τον παραλογισμό. Αλλά εμείς εδώ δε μπορούμε εύκολα γιατί έχουμε δημαγωγούς και εθνικολαϊκιστές. Εγώ πχ. Θαυμάστε δημαγωγία με ψέματα και εθνικολαϊκισμό. Εκτός αν το να θίγεις κάτι αλλοπρόσαλλες απόψεις θεωρείται λαϊκισμός ενώ το να τις δέχεσαι είναι πολίτικαλ κορέκτ. Δεν πας καλά. Συνεχίζει κάπως περίεργα "Εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, οι προοδευτικοί πολιτικοί δεν θα πρέπει να κάνουμε πίσω". Σωστά. Ο προοδευτικός δεν κάνει ποτέ πίσω. Αν -λέμε τώρα- συζητήσει, απλώς επιβάλει τη γνώμη του. Όπως και ο δεξιός. Αλλά για κάτσε. Αυτός μου το έπαιζε κεντρώος. Και ναι εγώ πρώτος θα πω πως προοδευτικός δε σημαίνει αριστερός, αλλά τι; Μόνο σε μένα απευθυνόταν; Κι άλλος κολοτούμπας. Μυρίστηκε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ κι είπε να το παίξει αριστερός;

Γιάννης Αμανατίδης
Αυτός ο περίεργος δεν κατανοεί το πώς γίνεται να αντιδρά κάποιος που δέχεται το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ανεκτό για διεθνείς σχέσεις όνομα μέχρι να λυθεί το θέμα. Λοιπόν Γιαννάκη θα σου πω γιατί το παίζεις χαζός. Το "Γιουγκοσλαβικής" το διαβάζεις; Ή έχεις δυσλεξία; Είναι μια χωρίς σημασία -κατά τη γνώμη σου λεξούλα- που δηλώνει πως οι Βαρδαριανοί δεν είναι Μακεδόνες αλλά απλά κατοικούν στη Μακεδονία. Για να μη μας το παίζεις έξυπνος. Έχουμε κι εμείς λίγο.

Άρχισε τις δηλώσεις του πιο αστεία... "Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας»". Ας ονομαστούμε κι εμείς Γρεκοί. Εκατοντάδες κατασκευαστές πλυντηρίων, χρησιμοποιούν Grip. Αυτοί ξέρουν! Άσε μας ρε φίλε που θες να κάνεις και πολιτική. Α ναι. Πρόκειται για τον υφυπουργό των εξωτερικών. Τι ζούμε;

Μάθιου Νίμιτς
«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: "Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς"», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς"

Αυτός, ξέρεις τώρα ποιος είναι έτσι; Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της γείτονος. Υπάρχει άλλο κράτος που θα δεχόταν αυτό το πρόσωπο ως διαμεσολαβητή στη διαπραγμάτευση; ΟΧΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Υπάρχει λαός που θα ανεχόταν κυβερνήτες που αφήνουν κάτι τέτοιους να μας βγάζουν τη γλώσσα, τόσο απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα όπως ο πώς τον λένε, ο αεροπλανοφόρος;

Εσύ
Ναι, υπάρχει. Είσαι εσύ που αυτό που κατάλαβες από αυτή την ανάρτηση είναι πως αυτός που το έγραψε έχει αλυτρωτικές ιδέες. Ενώ η αλήθεια είναι πως εσύ έχεις περισσότερες. Είτε είσαι αριστερός, είτε δεξιός. Στο τι θέλεις να λυτρώσεις διαφέρεις. Όχι στο μέγεθος του αλυτρωτισμού. Είσαι εσύ που τα επιχειρήματά σου μοιάζουν με των Βαρδαριανών. Εσύ που κάνεις αντισυλλαλητήρια υπερασπιζόμενος τα όσα παράλογα ζητούν οι Αμερικανοί ενώ ταυτόχρονα το παίζεις αντιαμερικανός. Εσύ που δεν πας στα αντισυλλαλητήρια αλλά δε σου καίγεται καρφί για την ονομασία. Εσύ που υπερασπίζεσαι τα παράλογα επιχειρήματα των Βαρδαριανών και προσπαθείς να βγάλεις τους υπόλοιπους παράλογους όπως και οι παραπάνω πολιτικοί. Και για να τελειώνουμε και με όσα οι ίδιοι οι Βαρδαριανοί παρέα με σένα ισχυρίζονται, ο όρος σλαβόφωνος Μακεδόνας δεν υπάρχει. Ένας λαός εξαφανίζεται όταν εξαφανιστεί η γλώσσα του και αντίστροφα. Ρωτήστε τους ειδικούς επιτέλους όσοι πιστεύετε αυτό το αστείο των Βαρδαριανών Σλάβων, Αλβανών Βούλγαρων και λίγων Ελλήνων. Και μη ρωτήσετε Έλληνες. Ρωτήστε άλλους που δε γνωρίζουν ούτε που είναι η πρώην Vardar Banovina. Δε θα κάνουμε και πανεπιστημιακές διαλέξεις εδώ μέσα κάθε φορά που κάποιοι αμφισβητούν όσα οι επιστήμονες υποστηρίζουν μετά από μακρόχρονες έρευνες.

Άντζυ Σαμίου
Και λίγα πράγματα αργότερα γραμμένα, δωράκι. Γιατί είπαμε, αν αδιαφορείς μπροστά στην ανοησία, μεγαλώνει και σε τρώει. Άκου τώρα:

Έβαλε έναν χάρτη με τρεις Μακεδονίες στο fb και επισήμανε το εξής:«Αυτή είναι η Μακεδονία για πάνω από 100 χρόνια, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους ... Δεν είναι όλη δική μας, επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, τι να κάνουμε τώρα;». Ρε φίλη, ποιος ιστορικός ή γεωγράφος αποφάσισε πριν 100 χρόνια πως ο όρος Μακεδονία είναι γεωγραφικός και την οριοθέτησε μαζεύοντας εδάφη από τρεις χώρες;Τι είναι η Μακεδονία; Κάτι σα να λέμε Μικρά Ασία, Ευρώπη, Κάτω χώρες ή κάτι τέτοιο; Και τι θα πει για πάνω από 100 χρόνια; Ό,τι κρατά πάνω από 100 χρόνια είναι σωστό και είναι δίκαιο να εδραιωθεί; Μήπως διαφωνείς και με την επανάσταση του '21; Μήπως και με το ότι έφυγαν οι Άγγλοι από την Ινδία μετά από εκατοντάδες χρόνια; Οι Ισπανοί από την Αμερική;

Πώς συνέχισε; «με ευκαιρία το Μακεδονικό, είναι καιρός να ξεσκαρτάρω από τα διάφορα κρυμμένα ούγκανα που βγήκαν απ τις σπηλιές τους κι άρχισαν τις επιθέσεις, με τον χυδαίο τρόπο που ακροδεξιού φασίστα που νομίζει πως είναι ο μόνος πατριώτης και που μισεί όποιον τολμά να μιλάει την αλήθεια χωρίς εθνικιστικές υστερίες!»

Λοιπόν για να τελειώνουμε. Θυμάμαι κι εγώ χάρτες στο σχολείο, ελληνικές εκδόσεις, κρεμασμένους στις αίθουσες, τεράστιους, που στη Νότια Γιουγκοσλαβία έγραφαν Μακεδονία. Και στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία το ίδιο. Θα σου πω λοιπόν από που κρατάει αυτή η "αποδοχή" των όσων λένε σήμερα οι γείτονες γιατί δεν πάει το μυαλό σου. Από φασιστικές ιμπεριαλιστικές ιδέες των όσων παράγγελναν τους χάρτες. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν σε εποχές που υπήρχε ακόμη το όραμα του μεγάλου "δημοκράτη" σας, ξέρετε ποιον εννοώ, που ήθελε μια Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Αυτόν ντε που τον ανέβαζε ο στρατός στην εξουσία μετά από πραξικόπημα. Που δώσατε το όνομά του σε εκατοντάδες οδούς και σε ένα αεροδρόμιο. Κι έρχεστε σήμερα και λέτε εμάς φασίστες που δεν δεχόμαστε τα όσα ιμπεριαλιστικά λέγατε τότε. Εσείς που σήμερα στηρίζετε έστω κι από άγνοια τον ιμπεριαλισμό των άλλων. Άσε μας κουκλίτσα μου. Αυτά τα μέρη τα βάπτισαν ή τα δέχτηκαν ως Μακεδονία όσοι τα διεκδικούσαν. Και η Ελλάδα, ήταν μέσα σ' αυτούς. Ούγκανο. Άσχετη, που θα με πεις και φασίστα. Εσύ ο υποστηρικτής των ιμπεριαλιστικών της Ελλάδος χαρτών. Ξου!

Αναπτήρας

ΣΣ Αν τεκμηριώσεις αλυτρωτικές ιδέες ανάμεσα στις εκατοντάδες σελίδες της ξύστρας, υποσχόμαστε να εξαφανιστούμε από προσώπου γης μόλις τις επισημάνεις. Αλλά δε θα βρεις. Έτσι, για να κατανοήσουμε το ποοι παραλογίζονται εύκολα και ποιοι όχι.

   
Ακολουθήστε την ξύστρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΑναγνώστεςΤελευταία σχόλια