Powered by blogger | Modified by
Η στήλη "επί τροχάδην" έχει προσωρινά παγώσει...

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ UPAT-ΒΙΔΑΣ ΣΤΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ

Το βύσμα στήριξης ή δημοφιλέστερα "ούπατ"* είναι από τα πιο διαδεδομένα εξαρτήματα στα μαστορέματα. Χρησιμοποιείται από επαγγελματίες αλλά η χρήση του θεωρείται τόσο απλή ώστε δεν υπάρχει ερασιτέχνης που να μην το έχει χρησιμοποιήσει. Άλλωστε γι αυτό τον λόγο αγόρασε δράπανο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη και επαγγελματίες που δεν εκμεταλλεύονται τη μέγιστη στήριξη που μπορεί να προσφέρει.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά βύσματα στήριξης. Τα πιο γενικής χρήσης και πιο δημοφιλή μοιάζουν με αυτό το μεγάλο γρίζου χρώματος της φωτογραφίας. Παρόμοια μπορεί να βρει κανείς και στο μαγαζάκι της γειτονιάς. Έτσι, με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα αν και τα όσα ακολουθούν ισχύουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο βύσμα εξωτερικής διαμέτρου 6 χιλιοστών, σωστά τοποθετημένο, μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποιητικότερη στήριξη από ένα αντίστοιχο 10 χιλιοστών που τοποθετήθηκε με λάθος τρόπο. Νά λοιπόν μερικά tips από αυτά που γνωρίζουν οι καλοί μάστορες που πετυχαίνουν δυνατά σημεία στήριξης.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο βύσμα.
- Οπουδήποτε εκτός από γυψοσανίδα ή σαθρότερα υλικά. Για τέτοια υλικά υπάρχουν εξειδικευμένα βύσματα στήριξης.
- Το βάθος στο σημείο στήριξης δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μήκος του βύσματος.
- Δεν ενδείκνυται η χρήση του στην άκρη επιφανειών γιατί όταν ανοίξουν τα φτερά του μπορεί να προκληθεί ζημιά. Κρατήστε απόσταση ασφαλείας πέντε εκατοστών. Ακόμη και σε αυτήν την απόσταση τοποθετήστε το έτσι ώστε όταν να ανοίξει παράλληλα με την ακμή και προσέξτε βιδώνοντας να μην στρίψει και στείλει την πίεση προς την άκρη προκαλώντας ζημιά.
- Αποφεύγουμε να τρυπάμε τσιμέντο και κυρίως αποφεύγουμε τα δοκάρια και τις κολώνες. Στις πλάκες είναι μικρότερο το κακό. Σε κάθε περίπτωση ξεχάστε τακτικές τύπου "βρήκα σίδερο έβαλα τρυπάνι για μέταλλο, το πέρασα και συνέχισα με το διαμαντοτρύπανο". Κανείς μηχανικός δεν προβλέπει περισσότερα σίδερα απ' όσα είναι απολύτως απαραίτητα. Επομένως, τη στιγμή που τα καταστρέφεις έχεις πάει τη στήριξη του οικήματος λίγο πιο κάτω από το απαραίτητο. Πόσο πιο λίγο; Εξαρτάται από το πόσες τρύπες έχεις κάνει, το πού τις έχεις κάνει και το πόσο μεγάλες είναι.
- Προσοχή τέλος σε ότι κρύβεται μέσα στους τοίχους. Μην επιχειρήσετε να τρυπήσετε πάνω από ρευματοδότες, πάνω από διακόπτες ή στα οριζόντια περάσματα των καλωδίων που βρίσκονται ψηλά λίγο πιο κάτω από την οροφή. Αν δεν είστε σίγουροι, καλέστε έναν ειδικό.

Ποιο διαμέτρημα βύσματος είναι το κατάλληλο.
Για ένα στήριγμα ραφιού ξεκινάμε από τα 6 χιλιοστά αν πρόκειται να τοποθετηθούν μέσου βάρους αντικείμενα, όπως ελαφριά βιβλία. Αν οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, καλέστε έναν επαγγελματία, ειδικά αν η απώλεια στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, σοβαρή ζημιά ή και τα δύο. Για οποιαδήποτε μικρότερων απαιτήσεων στήριξη, αρκεί ένα βύσμα 5 χιλιοστών με την διακριτική βιδούλα του. Το κατάστημα της γειτονιάς θα σας δώσει εύκολα 6 χιλιοστών βύσμα ακόμη κι αν δηλώσετε πως προτίθεστε να στηρίξετε κάτι πολύ ελαφρύ που δε δημιουργεί δυνάμεις στη διεύθυνση του κοχλία και προς τα έξω. Αρνηθείτε. Δε χρειάζεται να διαλύετε χωρίς λόγο το σοβά περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται. Εκτός αυτού, μικρότερο βύσμα, σημαίνει ευκολότερο τρύπημα.

Η κεφαλή της ιδανικής βίδας.
Αν στο σημείο που θα τοποθετηθεί η βίδα δεν υπάρχει φρέζα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φρεζάτη βίδα όπως για παράδειγμα οι νοβοπανόβιδες στις οποίες πάει το χέρι του εμπόρου χωρίς δεύτερη σκέψη. Το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητικό. Αν υπάρχει ή δημιουργήσετε φρέζα, η νοβοπανόβιδα είναι η ιδανικότερη λύση.

Το σπείρωμα της ιδανικής βίδας.
Αποδεικνύεται πως αυτό που λέμε λαμαρινόβιδα στηρίζει πολύ αποτελεσματικότερα από τη νοβοπανόβιδα γιατί η πρώτη έχει πιο πυκνό και λιγότερο κοφτερό σπείρωμα. Βέβαια η κοινή και εύκολη λαμαρινόβιδα έχει μεγάλη κεφαλή. Αλλά και δεν είναι φρεζάτη. Ζυγίστε τα όλα.

Η διάμετρος της ιδανικής βίδας.
Πρέπει να περνά ελεύθερα στο πρώτο μέρος του βύσματος (που δεν ανοίγει), αλλά -εξ ίσου σημαντικό- να περνάει χωρίς να "κολυμπάει". Αν είναι πιο "παχιά" και μπαίνει από την αρχή ίσα-ίσα ή με δυσκολία, το πιθανότερο είναι βιδώνοντας να στρίψει το βύσμα φαρδαίνοντας την οπή κάτι που θα οδηγήσει σε ανεπιτυχή στήριξη. Αν πάλι βιδώνετε σε τσιμέντο, πιο εύκολα θα σπάσει η βίδα παρά θα καταφέρετε να την βιδώσετε. Αν αντίθετα κολυμπάει στην αρχή του βύσματος, το αποτέλεσμα δε θα είναι το ιδανικότερο γιατί το βύσμα δε θα ανοίξει όσο θα μπορούσε.

Το μήκος της ιδανικής βίδας.
Το ιδανικό μήκος της βίδας είναι αυτό που αφού βιδωθεί, η μύτη της θα έχει βγει από το βύσμα. Η μακρύτερη βίδα είναι αχρείαστη και δεν προσφέρει καλύτερη στήριξη. Όλη η δουλειά γίνεται πριν. Γιατί λοιπόν να τρυπήσετε βαθύτερα; Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε και το μήκος που θα καταναλωθεί στο πέρασμα μέσα από αυτό που στηρίζετε.

Πως να τρυπήσετε.
- Πρέπει και η οπή να έχει το σωστό βάθος και τη σωστή διάμετρο.
- Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί πρώτα ένα μικρότερο τρυπάνι ώστε να γίνει μία τρύπα οδηγός. Έτσι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να εκτραπεί το τρυπάνι από την επιθυμητή πορεία.
- Χρησιμοποιούμε την κρούση μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο. Το δράπανο στην λειτουργία κρούσης, πάνω σε σοβά έχει την τάση να ανοίγει λίγο φαρδύτερες τρύπες από αυτές που υπόσχεται το τρυπάνι ειδικά αν ο σοβάς είναι δεκαετιών. Μιλάμε για διαφορά δεκάτων του χιλιοστού όμως ακόμη κι αυτή αρκεί ώστε να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα της στήριξης.
- Ελέγχουμε πάντα αν αρκεί το βάθος της οπής με την βίδα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν η οπή είναι πιο ρηχή απ' όσο πρέπει και δεν περνάει η βίδα μέχρι μέσα, θα γίνει ζημιά αφού μόλις η βίδα βρει αντίσταση στο τέλος της οπής, θα αρχίσει να σπρώχνει το ανοιγμένο βύσμα προς τα έξω. Μαζί με το υλικό του σημείου.

Και μια τελευταία σημαντική συμβουλή
Τέτοιου τύπου βύσματα συχνά έχουν ενωμένα τα δύο τμήματα που ανοίγουν όταν περνά η βίδα κάτι πολύ συχνό σε φτηνές απομιμήσεις. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, πριν τα τοποθετήσετε κόψτε το πλαστικό που τα συνδέει, αποχωρίζοντας τα δύο τμήματα ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν ελεύθερα.

Καλή επιτυχία

*Η λέξη ούπατ προέρχεται από την γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία συγκεκριμένων βυσμάτων στήριξης που διαδόθηκαν πολύ. Έτσι προφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες της γερμανικής ούπατ και όχι ούπα όπως συχνά αποκαλείται.

   
Ακολουθήστε την ξύστρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΑναγνώστεςΤελευταία σχόλια