Powered by blogger | Modified by
Η στήλη "επί τροχάδην" έχει προσωρινά παγώσει...

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ WINDOWS ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ο κάθε χρήστης PC που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να γνωρίζει τις παρακάτω βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η άνεση στη χρήση τους, πολλαπλασιάζει την ταχύτητα των εργασιών. Αν κάποιος χρησιμοποιεί συχνά συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδικές συντομεύσεις πρέπει να αναζητήσει στο ίδιο το πρόγραμμα. Θα απογειώσει την απόδοσή του.

Αυτές που παραθέτουμε εδώ, είναι αρκετά γενικές, ακολουθούν τη νοοτροπία των Windows και δουλεύουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει εφαρμογή που να μην κάνει αναίρεση της τελευταίας ενέργειας με τη χρήση του Ctrl+Z. Έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μια σειρά σημαντικότητας αν και αυτή αξιολογείται διαφορετικά από τον κάθε χρήστη.

Οι αρχάριοι μη βιαστείτε να τις χρησιμοποιήσετε όλες. Δε μαθαίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αξίζει η προσπάθεια αφού σύντομα αποδίδει καρπούς που μεταφράζονται σε μεγαλύτερη ταχύτητα, με λιγότερο κόπο. Είναι απαραίτητη η χρήση των συντομεύσεων και για άλλον έναν λόγο. Το άνοιγμα κάθε τόσο πλαισίων είτε από τη γραμμή μενού μιας εφαρμογής είτε με τη χρήση δεξιού κλικ, είναι σίγουρα πολύ πιο κουραστικό για τα μάτια.

Αριστερό Alt+Shift Αλλαγή γλώσσας πληκτολόγησης.

Ctrl+Z Αναίρεση
Ctrl+Shift+Z ή Ctrl+Υ Επανάληψη ενέργειας (Αναίρεση τής αναίρεσης).
Ctrl+X Αποκοπή
Ctrl+C Αντιγραφή
Ctrl+V Επικόλληση

Ctrl+I  Πλάγια γραφή
Ctrl+B Έντονη γραφή
Ctrl+U Υπογράμμιση

Ctrl+S Αποθήκευση
Ctrl+P Εκτύπωση
Ctrl+A Επιλογή όλων
Ctrl+F Αναζήτηση
Ctrl+N Νέο αρχείο
Ctrl+T Άνοιγμα νέας καρτέλας στους περιηγητές.
Ctrl+N Άνοιγμα

 Ελαχιστοποίηση όλων των παραθύρων.
+Shift+Μ Επαναφορά όλων των παραθύρων.
+κάτω βέλος Ελαχιστοποίηση μόνο του ενεργού παραθύρου.

Tab Μετακίνηση σε επόμενο πεδίο του ίδιου παραθύρου.
Shift+Tab Μετακίνηση σε προηγούμενο πεδίο του ίδιου παραθύρου.
Alt+Tab Εναλλαγή μεταξύ ανοικτών παραθύρων. Δύο χρήσεις:
- Εναλλαγή μεταξύ των δύο τελευταίων παραθύρων που ενεργοποιήθηκαν.
- Κρατώντας πατημένο το Alt μετά την πληκτρολόγηση του συνδυασμού, εμφανίζονται μικρογραφίες από όλα τα ενεργά παράθυρα. Χωρίς να αφεθεί ελεύθερο το πλήκτρο Alt διαδοχικά Tab οδηγούν στην επόμενη μικρογραφία ενώ για την προηγούμενη χρειάζεται να πατηθεί και το Shift.
+Tab  Η ίδια δουλειά περίπου με το Alt+Tab σε εντυπωσιακή τρισδιάστατη Mac-like απεικόνιση. Από την έκδοση Win7 και μετά.

Shift πατημένο διαρκώς κατά την εισαγωγή cd, αποτρέπει την εκτέλεση του Autoplay αρχείου.

Shift+διπλό κλικ Άνοιγμα σε νέο παράθυρο.

Delete Διαγραφή με μετακίνηση των επιλεγμένων αρχείων στον κάδο ανακύκλωσης.
Shift+Delete Άμεση οριστική διαγραφή χωρίς μετακίνηση στον κάδο ανακύκλωσης. Προσοχή στη χρήση της.

F1 Βοήθεια. Άχρηστο για τους άνδρες αφού οι άνδρες δε ζητούν βοήθεια ούτε από τους κατασκευαστές των προγραμμάτων που δε μπορούν να χειριστούν...
F2 Μετονομασία. Κυρίως για ονόματα αρχείων. Υπερβολικά χρήσιμο σε εξελόχαρτα. Επιτρέπει την άμεση επεξεργασία του περιεχομένου ενός κελιού.
F3 Άνοιγμα του πεδίου αναζήτησης κειμένου. Την ίδια δουλειά κάνει και ο συνδυασμός Ctrl+F
Ctrl+F4 Κλείσιμο προγράμματος. Αν δεν έχουν αποθηκευτεί οι τελευταίες αλλαγές, θα ερωτηθείτε. Αν δεν ερωτηθείτε τις έχετε ήδη αποθηκεύσει.
F5 Ανανέωση. Μερικές φορές οι περιηγητές αποθηκεύουν αρκετά στοιχεία μιας ιστοσελίδας ώστε να μην χρειάζεται να τα ξανακατεβάζουν κάθε φορά που την επισκέπτεστε. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί ο συνδυασμός Ctrl+F5 ώστε να κατέβει ξανά όλος τον κώδικας χωρίς χρήση των αποθηκευμένων, αλλά αυτό αφορά μάλλον κυρίως προγραμματιστές.
F11 Εξαφανίστηκε ποτέ από την κορυφή του παραθύρου που χρησιμοποιούσατε η γραμμή τίτλου και το μενού με ταυτόχρονη μεγιστοποίησή του; Είναι επειδή πιέσατε κατά λάθος αυτό το πλήκτρο. Άλλο ένα πάτημα τα επαναφέρει.

Ctrl+αριστερό κλικ Επιλογή μη διαδοχικών αρχείων χωρίς να επιλεγούν και τα ενδιάμεσα.

Ctrl+Shift+Esc Άνοιγμα διαχείρισης εργασιών.

Ctrl+τροχός ποντικιού Σμίκρυνση και μεγέθυνση, ιδιαίτερα χρήσιμη σε ιστοσελίδες αλλά και έγγραφα.
Shift+τροχός Όπου δε δουλεύει ο προηγούμενος συνδυασμός, πιθανόν δουλεύει αυτός. Όπως για παράδειγμα στον google chrome.

Τέλος, όχι, αναίρεση για μια κίνηση που κάνατε στα windows καταστρέφοντας είτε τα αρχεία σας είτε το λειτουργικό, δεν υπάρχει!

photo credit: 16graphics via photopin cc

   
Ακολουθήστε την ξύστρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1 σχόλια :

ΑναγνώστεςΤελευταία σχόλια