Powered by blogger | Modified by
Η στήλη "επί τροχάδην" έχει προσωρινά παγώσει...

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ - ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΑΜΟΥΡΑΝΗ

Εκδόσεις Πολιτισμός

Η Ελένη Τζιαμουράνη , γράφει παραμύθια, στίχους για τραγούδια, ποίηση και κάπου παράλληλα, σπουδάζει και εργάζεται. Αυτή είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή και χρωματίζεται με πέντε μαυρόασπρα σχέδια του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου, ενώ 11 από τα ποιήματα έχουν αποδοθεί και στην αγγλική. Πιάσαμε κουβεντούλα...

Μεταφρασμένο στην αγγλική ένα μέρος τής συλλογής. Τελικά μεταφράζεται η ποίηση;
Όχι πάντα, και εννοείται ελεύθερη μετάφραση μόνον. Δε μπορείς να μεταφράσεις στα αγγλικά τη νεοελληνική ποιητική χωρίς βαθειά μελέτη του ποιητή και του έργου του. Η ελεύθερη μετάφραση χωρίς όμως να χαθεί ο ρυθμός και το νόημα, είναι το ζητούμενο. Με την Παναγιώτα Φαμέλη, η οποία επιμελήθηκε και απόδωσε στην αγγλική γλώσσα τα ποιήματα, είχαμε στενή συνεργασία. Είναι εκπαιδευτικός και καλλιτέχνης, τώρα πια ζει στην Ολλανδία. Μελέτησε το κείμενο και πολύ έντεχνα απέφυγε επιδέξια τον κίνδυνο να αυτοπεριοριστεί στα αγγλικά. Το ελληνικό νόημα και ο ρυθμός είναι παρόντα! Αυτά που δε μεταφράστηκαν είναι επειδή έχουν γραφτεί σε παραδοσιακή διάλεκτο.

"...πάνω στην άμμο οι έρωτές μου χόρευαν
κόκκινο φιλί στον άνεμο σκορπούσαν..."
Τα σχέδια του Κυριάκου Ρόκου είναι ιδιαίτερα. Πως προέκυψε αυτή η συνάντηση δημιουργών λόγου και εικόνας;
Νιώθω μεγάλη τιμή που μου παραχώρησε αυτά τα πέντε όντως ιδιαίτερα σχέδια, και τυχερή που υπάρχει μεταξύ μας αληθινή φιλία. Γνωριζόμαστε από χρόνια. Τον γνώρισα στο ΤΕΙ Αθήνας, στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπου εργάζομαι. Ξέρει την πορεία μου, τα πράγματα που ασχολούμαι και αγαπάω. Τον εμπιστεύομαι . Του είχα δώσει να διαβάσει το πρωτόλειο της συλλογής. Του ζήτησα να μου παραχωρήσει τα σχέδια μόνο στην περίπτωση που θα του άρεσαν τα ποιήματα. Ζήτησα τη γνώμη του και για κάποια σατιρικά κείμενα, τα οποία δεν εμπεριέχονται στη συλλογή. Οι συμβουλές του ήταν καθοριστικές. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα ήταν διαφορετικό αν δεν τον είχα ακούσει. Σπουδαίος γλύπτης, όμορφος άνθρωπος. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

"... Κοιτάω γύρω μου τα χρώματα θαμπώνουν, θαρρέψανε τα σύννεφα, υγράδα θα σκορπίσουν..."
Τον περασμένο αιώνα, υπήρχε διαμάχη μεταξύ των ποιητών για το κατά πόσο απαιτείται ομοιοκαταληξία. Τι λες;
Αν δεν υπήρχε η παραδοσιακή ποίηση με τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά, τώρα δε θα κάναμε κουβέντα για τη σύγχρονη/μοντέρνα ποίηση του 20ού αιώνα. Καταργούνται οι ποιητικοί κανόνες, εμφανίζεται ο ελεύθερος στίχος, και συνήθως έχουμε εικόνες κοινωνικές καθημερινές και το φαινόμενο συνειρμικού λόγου.Το παιχνίδι με τις λέξεις -ομοιοκαταληξία- φαίνεται πως κουράζει τους συγχρόνους Έλληνες ποιητές. Τους αρέσει να εκφράζονται ελευθέρα, χωρίς κανόνες. Δεν είναι κακό αυτό. Είναι μία λογική εξέλιξη της κάθε γενιάς η οποία είναι συνδεδεμένη με την πραγματικότητα και τις εκάστοτε ιδεολογίες και κοινωνικές αρχές. Προσωπικά πιστεύω στην αξία Άνθρωπος και όχι στις κοινωνικές συμβατικότητες.

"...Μέσα στα χέρια μου χωράς της μοίρας μου η γραμμή...
εσύ!..."
Τελικά τι είναι ποίηση; Και πως τη βιώνεις εσύ;
Δε θα μπορούσα να δώσω τον ακριβή ορισμό της. Ταλαντεύομαι. Θα μπορούσα ίσως να απαντήσω με μια έντεχνη πρόταση περί πεζού και έμμετρου λόγου, όπως κάνουν οι φιλόλογοι, αλλά μάλλον θα ήταν ακόμη ένας υποκειμενικός «ορισμός». Τη βιώνω και σαν τέχνη και σαν τρόπο ζωής. Θέλω να γράφω αυτό που αισθάνομαι, αυτό που έχω ανάγκη να εκφράσω. Αίσθηση. Άρωμα. Αλήθεια. Έρωτα. Θάνατο. Τη βιώνω σαν αποκάλυψη, σαν προσπάθεια να κατακτήσω και να κατακτηθώ από όλα, μικρά μεγάλα, καλά κακά. Αρκεί να μη ξεχνάς να ζεις πραγματικά για να μπορείς με λέξεις να εκφραστείς.

"...Τις ανάσες τους αφήνω να τρέξουν στο λαιμό μου, πάλι η ζωή μου έρωτες μυρίζει..."
Είναι η πρώτη σου ποιητική συλλογή. Κάτι άλλο έχεις κυκλοφορήσει;
Από το 2009 δημοσιεύονται κάποια από τα παραμύθια που γράφω, στα περιοδικά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο», «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» και «Δημιουργικό Εργαστήρι» από τις εκδόσεις «Δίπτυχο». Το 2011 συμμετείχα στην ποιητική ανθολογία με τίτλο «Προσοχή στο κενό», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Ash in Art”.

"...-Και τι χρώμα έχει το «αύριο»;
-Το ίδιο χρώμα με τ' όνειρό σου!.."
Έχουν ρυθμό μερικά στιχάκια σου. Μελωποιούνται. Επί σκοπώ;
Συνεργάζομαι με νέους συνθέτες, και πράγματι υπάρχει μελοποιημένη δουλειά. Είναι τελικά ωραίο «ταξίδι» η δημιουργία. Δεν έχω σκοπό κανένα γι’ αυτά που αγαπάω. Τουλάχιστον όχι συνειδητοποιημένο στόχο.

Παίζεις και μουσική. Γενικά καλλιτέχνης λοιπόν;
Καλλιτέχνης ίσως. Μουσικός όχι. Παίζω πιάνο σαν το παιδί που χάνεται στο παιχνίδι του. Είναι στιγμές που οι αυτοσχεδιασμοί μου με γεμίζουν.

"Ότι αγάπησα, πιο μακριά απ' την καρδιά, δε φεύγει"
Σπουδάζεις...
Ναι, Φυσικές Επιστήμες, Μουσική… Θέλω να «σπουδάζω» μέχρι την ώρα που οι νευρώνες του εγκεφάλου μου κουραστούν και δε θα μου δίνουν πλέον ερεθίσματα.

Μπορεί στην Ελλάδα ένας ποιητής να ζήσει από αυτό που κάνει;
 Ο «ποιητής» που γράφει επιτηδευμένα, μπορεί. Ο ποιητής όμως όχι.


Θα κλείσουμε με ένα από τα σκίτσα του Κυριάκου Ρόκου που διανθίζουν τη συλλογή...


   
Ακολουθήστε την ξύστρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

9 σχόλια :

 1. Τη συλλογή την έχω διαβάσει ήδη και είναι μιά πολύ καλή δουλειά .
  Ένα πολύ όμορφο μικρό ταξιδάκι που μας δραπετεύει απο την καθημερινότητα.
  Μικρό γιατί είναι μικρή συλλογή .Είναι μια ονοματοδοσία σε πράγματα που γνωρίζουμε διαισθαντικά και με τη βοήθεια της ποιήτριας τους δίνουμε όνομα. .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχουμε ανάγκη την ποίηση, έχουμε ανάγκη από φτερά! Καλές πτήσεις με τα ποιήματα της Ελένης και τα σχέδια του Ρόκου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαίρετη γλυπτική συλλογή της Τζιαμουράνη, πλαισιωμένη με ποιήματα του Κυρ. Ρόκου! Πάντα οι απρόσμενες εκπλήξεις είναι και οι καλύτερες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αναποδα το εγραψεs...

   Διαγραφή
  2. Φίλε Ανώνυμε, σκέψου αν είναι εφικτή η γλυπτική με λέξεις και η ποίηση με σχέδια... Μάλλον το σχόλιο ήταν ποιητικό, όχι ανάποδο!

   Διαγραφή
  3. συγνωμη μαλλον δεν γνωριζειs ουτε απο ποιηση ουτε απο γλυπτικη....

   Διαγραφή
 4. Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος28 Νοεμβρίου 2013 - 11:21 μ.μ.

  Δεν διάβασα την ποιητική σου δουλειά, δυστυχώς! Όμως, από το λίγο που σε γνωρίζω, αντιλήφθηκα πως αυτός ο άνθρωπος έχει μέσα του κάτι μοναδικό και ιδιόμορφο, ένα καλλιτεχνικό "δαιμόνιο", αχαλίνωτο, έναν εσωτερικό στροβιλισμό ανάγκης να εκφραστεί, να το βγάλει έξω με δικό του τρόπο- γι` αυτό λέω "ιδιόμορφο". Οι απαντήσεις σου στις παραπάνω ερωτήσεις με εκφράζουν, μου αρέσουν!!!! Εύχομαι "ΕΞΕΛΙΞΗ" να έχεις γιατί το αξίζεις!!!!.
  Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα ποιήματα της συλλογής έχουν μια οργανική σχέση μεταξύ τους. Μοιάζουν και με μικρά αλληλόμορφα γονίδια που συνδέονται και καθορίζουν τον οργανισμό στην πορεία του προς το μέλλον. Θα άξιζε να μελετήσει κανείς Γενετική για να κατανοήσει τα δρώμενα σε μεγαλυτερο βάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑναγνώστεςΤελευταία σχόλια