Powered by blogger | Modified by
Η στήλη "επί τροχάδην" έχει προσωρινά παγώσει...

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΙΑ ΖΥΓΑΡΙΑ;

Βάρος θα απαντήσει κάποιος εύκολα. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη. Η αλήθεια είναι πως οι ζυγαριές μετράνε μάζα και όχι βάρος. Το βάρος είναι δύναμη και η μονάδα μέτρησης της δύναμης στο διεθνές σύστημα είναι το Newton (N), ενώ οι ζυγαριές είναι βαθμονομημένες σε χιλιόγραμμα (κιλά, Kg), τις υποδιαιρέσεις και τα πολλαπλάσιά τους.

Όταν για παράδειγμα ζυγίζεται ένας άνθρωπος και πάρει ένδειξη 80Κg, αυτό δεν είναι το βάρος του, αλλά η μάζα του. Και μάλιστα αν χρησιμοποιηθεί ζυγαριά με ελατήρια και όχι κάποια που χρησιμοποιεί σταθμά, η ένδειξη θα είναι ακριβής μόνο αν ληφθεί στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το βάρος του θα είναι περίπου 785N.

Η μάζα είναι κάτι που δεν αλλάζει με τις διακυμάνσεις τής βαρύτητας και αυτό είναι που θέλουμε να μάθουμε από τη ζυγαριά. Σκεφτείτε πως οι αστροναύτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας δε ζυγίζουν ούτε γραμμάριο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εξαϋλώθηκαν. Το βάρος λοιπόν, είναι η δύναμη που ασκείται στη ζυγαριά, αλλά η ζυγαριά το χρησιμοποιεί προκειμένου να μετρήσει μάζα...

photo credit: Sepehr Ehsani via photopin cc

   
Ακολουθήστε την ξύστρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

12 σχόλια :

 1. Θα σε απογοητεύσω όμως η ζυγαριές μετράμε τη δύναμη της βαρύτητας του προς μέτρηση σώματος. Η ζυγαριές μάλιστα σαν αυτές της φώτο ουσιαστικά συγκρίνουν δυνάμεις βαρύτητας, δεν μετράμε τίποτα. Τα κιλά στις ζυγαριές είναι τα χιλιόγραμμα βάρους που σε ιδικές συνθήκες συμπίπτουν αριθμητικά με τα χιλιόγραμμα μάζας. Όταν γνωρίζουμε ακριβώς το g σε ένα σημείο μπορούμε ζυγίζοντας ένα σώμα να υπολογίσουμε τη μάζα του από τη σχέση m=B/g.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν μετρουσε βαρυτικη δυναμη θα ειχε μοναδες σε Νt. Απο τη στιγμη που εχει τα κιλα σαν βαθμονομηση τοτε το μονο που κανει η ζυγαρια ειναι να βρισκει τα Νt μεσω της συμπιεσης του ελατηριου κ απλα να σου δειχνει το αποτελεσμα διαιρουμενο με το g! Πολυ απλα ειναι προγραμματισμενες να κανουν αυτην την πραξη (οι ηλεκτρονικες).. Οι κλασσικες το κανουν αυτο μεσω μηχανολογικου μηχανισμου ο οποιος λειτουργει μονο για τη βαρυτητα της γης!

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ανώνυμε.
   Ακριβώς, εκεί είναι το κλειδί. Στη βαθμονόμηση. Δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο μετράει. Είναι μαζόμετρο και όχι δυναμόμετρο. Όπως ένα ρολόι ενώ μετράει ηλεκτρικούς παλμούς από χαλαζία, δεν είναι παλμόμετρο, αλλά χρονόμετρο. Παρομοίως, το ταχύμετρο στροφές μετράει, αλλά δεν είναι στροφόμετρο. Το κυριότερο σε αυτή τη διαδεδομένη σύγχυση είναι πως ειδικά όταν κάποιος πρωτοασχολείται με δυνάμεις, αν δεν το έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του, ξεχνά συχνά να πολλαπλασιάσει τη μάζα με το g αλλά αντικαθιστά απλά τον αριθμό των κιλών καταλήγοντας σε λάθος αποτελέσματα.

   Διαγραφή
 2. Τι "μετράει" κάθε όργανο Dyer δεν εξαρτάται από τη βαθμονόμησή του; Ξέρεις πως ναι... Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ακριβείς, η ζυγαριά μετράει τη μάζα, όχι το βάρος. Κάποια από αυτά που λες συνοψίζονται και στην τελευταία πρόταση της κυρίως ανάρτησης: "Το βάρος λοιπόν, είναι η δύναμη που ασκείται στη ζυγαριά, αλλά η ζυγαριά το χρησιμοποιεί προκειμένου να μετρήσει μάζα..." Όμως η έκφρασή σου "χιλιόγραμμα βάρους", νομίζω πως είναι λάθος. Είναι σαν να λέμε Newton μάζας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ζυγαριές μετράμε δύναμη._
   Ένα χιλιόγραμμο βάρους είναι περίπου 10 Nt. (9,81)

   Διαγραφή
  2. Με μπέρδεψες ρε συ Dyer. "Ένα χιλιόγραμμο βάρους" λες "είναι περίπου 10 Nt. (9,81)". Δεν υπάρχει αυτό. "Σε μάζα ίση με ένα χιλιόγραμμο ασκείται δύναμη 9,81N" είναι η σωστή έκφραση... και μάλιστα συμπληρωμένη με τη διευκρίνηση πως αναφερόμαστε στην επιφάνεια της θάλασσας

   Διαγραφή
  3. Μη μπερδεύεσαι, το χιλιόγραμμο βάρους, αυτό που λέμε απλά κιλό όταν ζυγίζουμε κάτι, είναι μονάδα μέτρησης της δύναμης και η αντιστοιχία με τα Nt είναι 1 προς 9,81.

   Διαγραφή
  4. Με ξαναμπέρδεψες. Δε μπορώ να βρω τι σημαίνει "χιλιόγραμμο βάρους". Μόνο κάτι λάθη στη βικιπαίδεια. Η ουσία είναι πως αν σε ένα πρόβλημα φυσικής κάποιος εξετάζει δυνάμεις και νομίζει πως το βάρος είναι κιλά, τότε κάνει λάθος στις μονάδες και καταλήγει σε λάθος αποτέλεσμα. Καλημέρα.

   Διαγραφή
  5. Τελικά αυτό το "χιλιόγραμμο βάρους" πρέπει να είναι μια μεγάλη παρεξήγηση και σίγουρα ανύπαρκτο. Κάποιος το αναφέρει ως Kd, που είναι μονάδα μάζας στο μετρικό σύστημα, κάπου αλλού λέει πως δεν είναι λέει σταθερό και αλλάζει και άλλα τέτοια. Η μάζα όμως παραμένει παντού ίδια. Αν κάτι αλλάζει είναι η ένδειξη της ζυγαριάς. Κι αυτό αν δεν είναι σαν αυτή της φωτογραφίας αλλά μια απλή χωρίς πρότυπα σταθμά συσκευή η οποία αν δεν είναι σε συγκεκριμένο σημείο κάνει λάθος. Επομένως, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως "χιλιόγραμμο βάρους" σημαίνει απλώς "αυτό που δείχνει η ζυγαριά". Και σίγουρα δεν είναι μονάδα μέτρησης.

   Διαγραφή
  6. Μια τελευταία διευκρίνιση. Οι μονάδες μέτρησης δεν είναι κάτι θέσφατο. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σύστημα μονάδων αρκεί να σέβεται τους νόμους της φυσικής. Στο διεθνές σύστημα SI έχει οριστεί το Nt σαν μονάδα μέτρησης της δύναμης, αλλά και το κιλό βάρους είναι μια μονάδα που χρησιμοποιείται ευρέως.

   Διαγραφή
 3. "Ένα χιλιόγραμμο βάρους είναι περίπου 10 Nt. (9,81)". Ναι! Όμως οι ζυγαριές είναι βαθμονομημένες σε gr, κιλά κτλ. Ίσως δίνω περισσότερη σημασία στις λέξεις, αλλά πιστεύω πως "αρχή σοφίας, επίσκεψις ονομάτων". Έτσι, δε θα μπορούσα να μη θίξω το λάθος του παρακάτω διαλόγου:
  -Τι βάρος έχεις;
  -80 κιλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προφανώς θεωρείς πως η έκφραση "κιλό βάρους" σέβεται τους νόμους της φυσικής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑναγνώστεςΤελευταία σχόλια